Thursday, 10 November 2011

Most Powerful Words

Di mulakan dengan Bismillah...
Di sudahi dgn Alhamdulillah...
Begitulah...
Sehari dalam hidup kita mudah-mudahan, dirahmati Allah...


:-)
-PeacE yaaaawww-

Sunday, 16 October 2011

Nikmat

Assalamualaikum... :-)
Watsup geng? errr malam ney tetibe ley plak tertengok cite kt tb 3.. Layan sampai abez lark 2.. Hahaa.. Cte IQRA'.. Sronok n insaf tgk cite tu kalo korang hayati pengajaran cite tu btol2... Ak pon bukan nye baek n pandai sgt.. Tp ak ade sikit ilmu n citer nak kongsi ngn korang.. Skurang2nye ilmu yg ak ade ney boley kite same2 manfaatkan... eemmm..

NIKMAT? Prnah x dgr pkataan tu? Msti da slalu kot... Nikmat ney byk der.. Nikmat idup, nikmat kite dah dilahirkan sbgai seorang islam, nikmat anggota badan, nikmat akal, nikmat harta, nikat sihat... Errrr kalo nk ckp sume jnis2 nikmat ney, xkan abez... Hahaha... Yg len tu pndai2 la korang cari eak...
Allah pnah berfirman, yg mane mksudye lbih kurang, "kalau kamu bersyukur kepada ku, ak tambah nikmat kamu, jika kamu kufur, azab ak amatlah pedih".. 

Seram x dgr? Ak xnak la ckp pengajaran dr ayat tu.. Korang bley pikir sndiri kan... Nak ajak korang muhasabah diri kite sndri same2.. Ape kite buat dr kite bgn tidur hari ni, smpai kite nk tidur,. Ape yg kite da buat sjak dari kite baligh dulu smpai skung,. A ape yg kite da buat sjak kite dilahirkan smpai ajal dtg jmput kite.. n last but not least, Ape yg kite akan buat untuk menjamin hidup kite akan diredhai Allah.. So korang, mari la kite muhasabah diri kite same2.. Sbb skung ney kite dah terlalu jauh dgn islam.. Name je negare islam, i.c islam, tp ade je pakai suar pendek, pakai tudung tp baju ketat, slalu sedekah tp x solat, buat baik dgn orang len n kwn2 tp derhaka kt ibu bapa.. 

Bukan nk menunding jari kt sape2..Tp nk nasihat kn diri ak n korang sume.. Mmg kite sume bukan manusia yg smpurna or perfect,, tp xsalah kalau kite cube nak jd sempurna.. Xmo tulis pnjang2 da... Cikgu dulu ckp, lau tulis karangan pnjang2, t makin byk salah kt grammar.. Hahah... Tp mmg grammar ak hancus da pon... hahaah... k la korang... Renung2 kan dan slamat beramal.. Kalo berat sgt pon, berpesan-pesan lah kt orang len,,, At least lau org len amalkan ilmu yg kite ajar kt dieorang, smpai jugak saham pahala kt kite.. hahaha... enjoy ya.. :-)
-PeacE-

Friday, 14 October 2011

Ketawe Sampai Pecah Perut Taw!!!!

Lebuhraya kota bersegi,
tempat dating dara teruna,
hodohnya ketawa org tak b'gigi,
Ibarat kota tiada kubunya.


padi huma di bukit tinggi,
tiba musim ia dibajak,
melihat sang bangau sakit gigi,
gelak terbahak penghulu katak.


bapa gergasi menebar jala,
pegang tali melintuk-liuk
masakan pengerusitak garu kpala,
melihat ahli semua mengantuk.


buah salak di rumah tok imam,
sirih sekapur dibawa berjala,
anjing menyalak harimau demam,
kucing di dapur pning kepala!!!



gemuruh tabuh bukan kepalang,
diasah lembing berkilat2
gementar tubuh harimau belang,
nampak kambing pandai bersilat.


anak cina menggali cacing
mari diisi dlm tempurung,
penjual sendiri tak kenal dacing
alamat jualan habis diborong.


biduk buluh bermuat tulang
anak siam pulang berbaris,
duduk mengeluh panglima helang,
melihat ayam bercengkang keris.


buah jering dari jawa,
naik sigai ke atas atap,
ikan kering lagi ketawa,
dengar tupai baca kitab!!!!!



penat wat pntunn.. hehehe.. actually amek pntun og je.. tp korg msti xpnah bace kn... so nk share ngn korng la... gelak smpai nmpak gigi taw!!!. hehehehe...