Sunday, 16 October 2011

Nikmat

Assalamualaikum... :-)
Watsup geng? errr malam ney tetibe ley plak tertengok cite kt tb 3.. Layan sampai abez lark 2.. Hahaa.. Cte IQRA'.. Sronok n insaf tgk cite tu kalo korang hayati pengajaran cite tu btol2... Ak pon bukan nye baek n pandai sgt.. Tp ak ade sikit ilmu n citer nak kongsi ngn korang.. Skurang2nye ilmu yg ak ade ney boley kite same2 manfaatkan... eemmm..

NIKMAT? Prnah x dgr pkataan tu? Msti da slalu kot... Nikmat ney byk der.. Nikmat idup, nikmat kite dah dilahirkan sbgai seorang islam, nikmat anggota badan, nikmat akal, nikmat harta, nikat sihat... Errrr kalo nk ckp sume jnis2 nikmat ney, xkan abez... Hahaha... Yg len tu pndai2 la korang cari eak...
Allah pnah berfirman, yg mane mksudye lbih kurang, "kalau kamu bersyukur kepada ku, ak tambah nikmat kamu, jika kamu kufur, azab ak amatlah pedih".. 

Seram x dgr? Ak xnak la ckp pengajaran dr ayat tu.. Korang bley pikir sndiri kan... Nak ajak korang muhasabah diri kite sndri same2.. Ape kite buat dr kite bgn tidur hari ni, smpai kite nk tidur,. Ape yg kite da buat sjak dari kite baligh dulu smpai skung,. A ape yg kite da buat sjak kite dilahirkan smpai ajal dtg jmput kite.. n last but not least, Ape yg kite akan buat untuk menjamin hidup kite akan diredhai Allah.. So korang, mari la kite muhasabah diri kite same2.. Sbb skung ney kite dah terlalu jauh dgn islam.. Name je negare islam, i.c islam, tp ade je pakai suar pendek, pakai tudung tp baju ketat, slalu sedekah tp x solat, buat baik dgn orang len n kwn2 tp derhaka kt ibu bapa.. 

Bukan nk menunding jari kt sape2..Tp nk nasihat kn diri ak n korang sume.. Mmg kite sume bukan manusia yg smpurna or perfect,, tp xsalah kalau kite cube nak jd sempurna.. Xmo tulis pnjang2 da... Cikgu dulu ckp, lau tulis karangan pnjang2, t makin byk salah kt grammar.. Hahah... Tp mmg grammar ak hancus da pon... hahaah... k la korang... Renung2 kan dan slamat beramal.. Kalo berat sgt pon, berpesan-pesan lah kt orang len,,, At least lau org len amalkan ilmu yg kite ajar kt dieorang, smpai jugak saham pahala kt kite.. hahaha... enjoy ya.. :-)
-PeacE-

No comments:

Post a Comment