Thursday, 23 June 2011

Hye geng!! hahaha... kite men ngn emosi skit nak mlm ney.... hahahaa...ari ney gua nak cite pasal hati n perasaan la der... pasal gua taw sume org ade hati n perasaan,.. xkire mude ke tue, gmok ke kurus, sihat ke skit, waras ke gile, sume ade ati n perasaan... tp xsume ati korg same beb... ade yg jnis dlm hati ade taman,, ade yg jnis dlm hati ade batu... ade yg hati hitam... ade yg merah, ade yg mcm2 la sng cite.. hahaha...

Hati ni ibarat pinggan kace la gua ibaratkan... cbe korg lap tiap2 ari pinggan 2 n basuh gune axion ke gloo ke breeze ke kompem bekilat.. tp andai nye jatuh pinggan kace 2, kompem berderai n besepah kace terabur... n ia ambil mase yg lame utk cantum balik serpihan - serpihan yg besepah 2..
mcm 2 jgak ati... berderai nye ati, amat sukar n amat lame la someone tu nak repair emotional die smule.. x kire lelaki or pompuan, sume ade ati... bg korg yg ati batu je x amek kesah pasal ati n perasaan.. men sembur ikut sedap je... haha...

gua tulis bende ney mlm ney pon, xde tuju kt sesape... gua saje nak berkongsi ngn korg lar... sbb ade yg xnampak n x jelas iklas ati seseorg tu or busuk nye hati someone tu... tp korg, engat la ye bile korg da ade tarik ati seseorg tu, jge la dgn baek... jgn korg campak n pecahkan ati org tu... coz korg kne engt WAT U GIVE, U GET BACK.. n engt la jgn jd smpai YG KORG KEJAR XDPT, YG KORG KENDONG TERCICIR... sekian la dulu wat mlm ney.... hahaha... ha... lau ade sesape nak tambah, tambah la kt komen.. hahaha... idea gua sangkut lark tetibe.... lol....

Wednesday, 22 June 2011

Jumaat & 13 haribulan

Rahsia 13
Inilah dia rahsia as-solat, sebagai peringatan bagi yang sudah tahu atau panduan bagi yang baru tahu……
1. Niat Sembahyang Sebenarnya memeliharakan taubat kita dari dunia dan akhirat.
2. Berdiri Betul Fadilatnya, ketika mati dapat meluaskan tempat kita di dalam kubur.
3. Takbir-ratul Ihram Fadilatnya, sebagai pelita yang menerangi kita di dalam kubur.
4. Fatihah Sebagai pakaian yang indah-indah di dalam kubur.
5. Ruqu’ Sebagai tikar kita di dalam kubur.
6. I’tidal Akan memberi minuman air dari telaga al-kautsar ketika di dalam kubur.
7. Sujud Memagar kita ketika menyeberangi titian SIRATUL-MUSTAQIM.
8. Duduk antara 2 Sujud Akan menaung panji-panji nabi kita di dalam kubur.
9. Duduk antara 2 Sujud (akhir) Menjadi kenderaan ketika kita di padang Mahsyar.
10.Tahhiyat Akhir Sebagai penjawab bagi soalan yang dikemukakan oleh Munkar & Nankir di dalam kubur.
11.Selawat Nabi Sebagai pendinding api neraka di dalam kubur.
12.Salam Memelihara kita di dalam kubur.
13.Tertib Akan pertemuan kita dengan Allah S.W.T.

Dari Abdullah bin ‘Amr R. A., Rasulullah S. A. W.bersabda : “Senarai di atas adalah salah satu sebab mengapa orang Yahudi / Kafir tidak sukakan angka 13 dan juga Hari Jumaat. Itulah sebab mengapa mereka mencipta cerita yang begitu seram sekali iaitu ” FRIDAY the 13th ” jika ada di kalangan kamu yang perasan!!!”
Wassalam.

“Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat…” Sebaik-baik manusia itu adalah mereka yang memberi manafa’at kepada manusia lain…

Tuesday, 21 June 2011

Mesti Tersenyum

"Kenapa lelaki perlu beristeri tiga...." jawapannya kerana : kerana kalau kawin satu isONE kalau kawin dua isTWO kalau kawin tiga barulah isTERI....
 hahaha...


Kalau dapat bini muda-nampak BABY DOLL. Kalau dapat bini sederhana muda pula-nampak BARBIE DOLL. Tapi bila dapat bini tua-nampak PANADOL !!
hehehe...

Ampunkan kami ya Allah....

Time g kuliah pas mgrib ari2, ustaz 2 ade ckp n gtaw...
pernah saidina Ali r.a ditny oleh Nabi Muhammad S.A.W:-

 1.wahai ali, apekah yg lg kuat dr api? lalu Saidina Ali menjawab air.. kerana air boleh memadamkan api..
 2.wahai ali, apakah yg lg kuat dr air? lalu Saidina Ali menjawab, awan.. kerana awan yg membawa dan   mengendong air..
 3.wahai ali, apakah yg lg kuar dr awan? Saidina Ali mnjwb, angin.. kerana angin yg meniup dan mengrahkan ke mana hala awan pergi..
 4. wahai ali, apakah yg lg kuat dr angin? Saidina Ali mnjwb, MANUSIA... kerana sekuat-kuat angin, angin tidak pernah melawan Allah... tp sedangkan SELEMAH-LEMAH manusia ade yg melawan dan mengingkari Allah..
 5.wahai ali, apakah yg lg kuat dr manusia? Saidina Ali mnjwb, NGANTOK... kerana sekuat-kuat manusia skali pon, apabila ia mengantok, ia pasti tidur...
 6. wahai ali, apakah yg lg kuat dr mengantok? Saidina Ali mnjwb RUNSING.. kerana sengantok-ngantok mansia, apabila ia runsing akn sesuatu hal, ia tidak boleh tidur lena atau tidak boley tidur...
 7.wahai ali, apekah yg lg kuat dr Runsing? Saidina Ali mnjwb, ALLAH... kerana apabila manusia runsing, die akn berdoa kpd Allah memohon keampunan da petunjuk serta hidayah...

Renungkan lah kwn2 ku... Sehebat mane pon diri anda, anda perlu yakin bahawa ade yg lebih kuat dr anda.. ade yg maha berkuasa....

Hye

Assalamualaikum to u all..
baru nak blajar kenal-kenal ngn blog ney.. so, ape yg menarik n yg baik, kite berkongsi bersama, n ape yg buruk dan duke, kite jdkan sbg pengalaman n tauladan.. hope korg enjoy follow blog ak...