Thursday, 10 November 2011

Most Powerful Words

Di mulakan dengan Bismillah...
Di sudahi dgn Alhamdulillah...
Begitulah...
Sehari dalam hidup kita mudah-mudahan, dirahmati Allah...


:-)
-PeacE yaaaawww-

Sunday, 16 October 2011

Nikmat

Assalamualaikum... :-)
Watsup geng? errr malam ney tetibe ley plak tertengok cite kt tb 3.. Layan sampai abez lark 2.. Hahaa.. Cte IQRA'.. Sronok n insaf tgk cite tu kalo korang hayati pengajaran cite tu btol2... Ak pon bukan nye baek n pandai sgt.. Tp ak ade sikit ilmu n citer nak kongsi ngn korang.. Skurang2nye ilmu yg ak ade ney boley kite same2 manfaatkan... eemmm..

NIKMAT? Prnah x dgr pkataan tu? Msti da slalu kot... Nikmat ney byk der.. Nikmat idup, nikmat kite dah dilahirkan sbgai seorang islam, nikmat anggota badan, nikmat akal, nikmat harta, nikat sihat... Errrr kalo nk ckp sume jnis2 nikmat ney, xkan abez... Hahaha... Yg len tu pndai2 la korang cari eak...
Allah pnah berfirman, yg mane mksudye lbih kurang, "kalau kamu bersyukur kepada ku, ak tambah nikmat kamu, jika kamu kufur, azab ak amatlah pedih".. 

Seram x dgr? Ak xnak la ckp pengajaran dr ayat tu.. Korang bley pikir sndiri kan... Nak ajak korang muhasabah diri kite sndri same2.. Ape kite buat dr kite bgn tidur hari ni, smpai kite nk tidur,. Ape yg kite da buat sjak dari kite baligh dulu smpai skung,. A ape yg kite da buat sjak kite dilahirkan smpai ajal dtg jmput kite.. n last but not least, Ape yg kite akan buat untuk menjamin hidup kite akan diredhai Allah.. So korang, mari la kite muhasabah diri kite same2.. Sbb skung ney kite dah terlalu jauh dgn islam.. Name je negare islam, i.c islam, tp ade je pakai suar pendek, pakai tudung tp baju ketat, slalu sedekah tp x solat, buat baik dgn orang len n kwn2 tp derhaka kt ibu bapa.. 

Bukan nk menunding jari kt sape2..Tp nk nasihat kn diri ak n korang sume.. Mmg kite sume bukan manusia yg smpurna or perfect,, tp xsalah kalau kite cube nak jd sempurna.. Xmo tulis pnjang2 da... Cikgu dulu ckp, lau tulis karangan pnjang2, t makin byk salah kt grammar.. Hahah... Tp mmg grammar ak hancus da pon... hahaah... k la korang... Renung2 kan dan slamat beramal.. Kalo berat sgt pon, berpesan-pesan lah kt orang len,,, At least lau org len amalkan ilmu yg kite ajar kt dieorang, smpai jugak saham pahala kt kite.. hahaha... enjoy ya.. :-)
-PeacE-

Friday, 14 October 2011

Ketawe Sampai Pecah Perut Taw!!!!

Lebuhraya kota bersegi,
tempat dating dara teruna,
hodohnya ketawa org tak b'gigi,
Ibarat kota tiada kubunya.


padi huma di bukit tinggi,
tiba musim ia dibajak,
melihat sang bangau sakit gigi,
gelak terbahak penghulu katak.


bapa gergasi menebar jala,
pegang tali melintuk-liuk
masakan pengerusitak garu kpala,
melihat ahli semua mengantuk.


buah salak di rumah tok imam,
sirih sekapur dibawa berjala,
anjing menyalak harimau demam,
kucing di dapur pning kepala!!!



gemuruh tabuh bukan kepalang,
diasah lembing berkilat2
gementar tubuh harimau belang,
nampak kambing pandai bersilat.


anak cina menggali cacing
mari diisi dlm tempurung,
penjual sendiri tak kenal dacing
alamat jualan habis diborong.


biduk buluh bermuat tulang
anak siam pulang berbaris,
duduk mengeluh panglima helang,
melihat ayam bercengkang keris.


buah jering dari jawa,
naik sigai ke atas atap,
ikan kering lagi ketawa,
dengar tupai baca kitab!!!!!



penat wat pntunn.. hehehe.. actually amek pntun og je.. tp korg msti xpnah bace kn... so nk share ngn korng la... gelak smpai nmpak gigi taw!!!. hehehehe...

Thursday, 13 October 2011

She's The One..


Girls in Age: 8, 18, 28, 38, 48, 58 and 68 What is the difference between girls/woman aged: 8, 18, 28, 38, 48, 58 and 68?

At 8 — You take her to bed and tell her a story.

At 18 — You tell her a story and take her to bed.

At 28 — You don’t need to tell her a story to take her to bed.

At 38 — She tells you a story and takes you to bed

At 48 — She tells you a story to avoid going to bed.

At 58 — You stay in bed to avoid her story.

At 68 — If you take her to bed, that’ll be a story!
        
1)  At 8 — You take her to bed and tell her a story.
Masa anak perempuan itu kecil,kite selalu membaca buku cerita supaya die tidur...

2) At 18 — You tell her a story and take her to bed.
Pada umur die awal remaja kite menasihatinya macam2 tentang kisah kehidupan di dunia. Klu die merajuk kite pujuk die dan teman die ke katil n tidur...

3) At 28 — You don’t need to tell her a story to take her to bed.
Pada peringkat ini kebanyakan wanita telah matang dan telah berkahwin dan mampu memikir baik buruk sendiri...maybe jugak dah ada anak sendiri...

4) At 38 — She tells you a story and takes you to bed
Pada umur ini kite kene anggap diri kite ini sebagai anaknya...kisahnya kembali bermula dimana die pulak bacekan buku cerita kt kite n teman kite tido...

5) At 48 — She tells you a story to avoid going to bed.
Pada masa ini kite dah semakin dewasa n die mintak kite dengar nasihatnya sepertimana ayah dan ibunya dulu menasihatinya...

6) At 58 — You stay in bed to avoid her story.
Kite sedang temani die waktu die sedang tenat atau sakit...

7) At 68 — If you take her to bed, that’ll be a story!
Sekirnya anda menemaninya tidur pada masa ini..bermakna tamatlah cerita seorang wanita...dan menuju ke tempat tidur yang kekal abadi di sana...
keistimewaan wanita.. Allah berfirman:

"Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia
diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa.
Aku
membuat bahunya cukup kuat untuk menopang
dunia;
namun, harus cukup lembut untuk memberikan
kenyamanan."

"Aku memberikannya kekuatan dari dalam
untuk mampu melahirkan anak dan menerima
penolakan
yang seringkali datang dari anak-anaknya."

"Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya
tetap
tegar ketika orang-orang lain menyerah, dan
mengasuh
keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan
tanpa mengeluh."

"Aku memberinya kepekaan untuk mencintai
anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan
ketika
anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya."

"Aku memberinya kekuatan untuk mendukung
suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi
dengan
tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya."

"Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui
bahwa seorang suami yang baik takkan pernah
menyakiti isterinya, tetapi kadang menguji
kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada
disisi suaminya tanpa ragu."

"Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk
dititiskan. Ini adalah khusus miliknya untuk
digunakan bilapun ia perlukan."

"Kecantikan seorang wanita bukanlah
dari pakaian yang dikenakannya, susuk yang ia
tampilkan, atau bagaimana ia menyisir
rambutnya.Kecantikan seorang wanita harus
dilihat dari matanya, kerana itulah pintu hatinya,
tempat dimana cinta itu ada."

so cne bg korg? huhuu... ak tetap perlukan die, cinte die.. die la satu-satu nye wanita yg wat ati ak xkn pnah lunturnye cinta n syg ak kt die... u allz want to know who are she? huhuhuu ader laaa... hehhe... really want to know? uurrrmmm k... she is my MOTHER... i always love her... luv u mom... :-) ... -PeacE-

Wednesday, 12 October 2011

Basikal ?



Orang Asli / Orang kampung




Orang Bandar



xde la jauh beze sgt... haha.. tp kreatif gak beskal kayu... mcm skuter pon ader... tp sbb die nye klajuan same ngn beskal, so ak compare kn ngn bezkal la... hahahaa... :-p
--PeacE-

10 Perkara / Perbuatan Sia-Sia



Sufyan ats-Tsauri, seorang ulama hadis yang terkemuka, menyatakan bahawa ada sepuluh hal yang termasuk dalam kategori sia-sia, iaitu:-

1. Laki-laki atau wanita yang berdoa untuk dirinya sendiri, tapi tidak dimohonkannya doa untuk ibu-bapanya sendiri dan kaum Muslimin.
2. Orang yang kerapkali membaca Al Quran, tapi tidak membaca secara tertib sampai seratus ayat tiap-tiap hari.
3. Laki-laki yang masuk ke dalam masjid, kemudian ia keluar kembali dari masjid itu tanpa mengerjakan shalat tahiyatul-masjid.
4. Orang-orang yang melewati tanah perkuburan, tapi tidak mengucapkan salam kepada penghuni-penghuni kubur dan tidak mendoakan untuk keselamatan arwah-arwah mereka.
5. Laki-laki yang masuk pada hari Jumaat ke suatu kota, kemudian ia keluar lagi dari kota itu tanpa mengerjakan sot Jumaat berjemaah.
6. Laki-laki atau wanita yang tinggal di suatu lingkungan dengan seorang ulama, tapi dia tidak mempergunakan kesempatan itu untuk menambah ilmu pengetahuan.
7. Dua orang laki-laki yang bersahabat, tapi mereka tidak saling menanyakan tentang keadaan masing-masing dan keluarganya.
8. Laki-laki yang mengundang seseorang menjadi tetamunya, tapi tidak diacuhkan dan tidak dilayani tetamunya itu.
9. Pemuda yang menjadikan zaman mudanya berlalu begitu saja tanpa memanfaatkan waktu yang berharga itu untuk menuntut ilmu dan meningkatkan budi pekerti.
10. Orang yang tidak menyedari tetangganya yang merintih lantaran kelaparan, sedang ia sendiri makan kekenyangan di dalam rumahnya. wallahuallam


renung2kan yer... Peace yo...

Manfaat kn la yer !!!

Sepasang suami isteri dalam perjalanan ke bandar dan kerana jaraknya yang jauh, mereka siggah untuk menginap di sebuah hotel sebelum meneruskan perjalanan keesokan paginya.
Akhirnya mereka bertemu dengan sebuah Hotel yang cukup bagus walaupun tidak berbintang dan bermalam. Keesokan paginya ketika akan keluar hotel, mereka dikenakan bayaran RM 200.00
"Hah? Ini kadar hotel 5 bintang. Awak tak salah kira ke?" tanya si suami terkejut.
Dia meminta dipanggilkan pengurus hotel dan membantah harga yang terlalu mahal. Setelah mendengar dengan penuh perhatian, pengurus berkata, "Hotel ABCD ini dilengkapi dengan kolam renang taraf antarabangsa, ruang persidangan dan berbagai hiburan semuanya bertaraf antarabangsa.""Tapi kami tidak langsung menggunakan kemudahan tersebut," kata si suami berkeras.
"Salah Encik sendiri. kemudahan itu disediakan untuk dimanfaatkan," kata si pengurus tak mau kalah.Setelah termenung sejenak si suami membuka dompetnya, mengeluarkan wang RM 50.00.. dan mengulurkannya kepada pengurus tersebut.
"Ini baru RM 50.00?" tanya pengurus.
"Baki RM 150.00 lagi tu saya dah bayar... iaitu saya relakan Encik tidur dengan isteri saya"
"Tapi saya tidak tidur dengan isteri Encik..."
"Salah Encik sendiri. ianya sudah tersedia semalaman, kenapa tidak dimanfaatkan..."

lawak ney msti korang da terbace kt memane... tp sje je nak kongsi kpd yg blom bace... hohoho... --Peace--

Thursday, 23 June 2011

Hye geng!! hahaha... kite men ngn emosi skit nak mlm ney.... hahahaa...ari ney gua nak cite pasal hati n perasaan la der... pasal gua taw sume org ade hati n perasaan,.. xkire mude ke tue, gmok ke kurus, sihat ke skit, waras ke gile, sume ade ati n perasaan... tp xsume ati korg same beb... ade yg jnis dlm hati ade taman,, ade yg jnis dlm hati ade batu... ade yg hati hitam... ade yg merah, ade yg mcm2 la sng cite.. hahaha...

Hati ni ibarat pinggan kace la gua ibaratkan... cbe korg lap tiap2 ari pinggan 2 n basuh gune axion ke gloo ke breeze ke kompem bekilat.. tp andai nye jatuh pinggan kace 2, kompem berderai n besepah kace terabur... n ia ambil mase yg lame utk cantum balik serpihan - serpihan yg besepah 2..
mcm 2 jgak ati... berderai nye ati, amat sukar n amat lame la someone tu nak repair emotional die smule.. x kire lelaki or pompuan, sume ade ati... bg korg yg ati batu je x amek kesah pasal ati n perasaan.. men sembur ikut sedap je... haha...

gua tulis bende ney mlm ney pon, xde tuju kt sesape... gua saje nak berkongsi ngn korg lar... sbb ade yg xnampak n x jelas iklas ati seseorg tu or busuk nye hati someone tu... tp korg, engat la ye bile korg da ade tarik ati seseorg tu, jge la dgn baek... jgn korg campak n pecahkan ati org tu... coz korg kne engt WAT U GIVE, U GET BACK.. n engt la jgn jd smpai YG KORG KEJAR XDPT, YG KORG KENDONG TERCICIR... sekian la dulu wat mlm ney.... hahaha... ha... lau ade sesape nak tambah, tambah la kt komen.. hahaha... idea gua sangkut lark tetibe.... lol....

Wednesday, 22 June 2011

Jumaat & 13 haribulan

Rahsia 13
Inilah dia rahsia as-solat, sebagai peringatan bagi yang sudah tahu atau panduan bagi yang baru tahu……
1. Niat Sembahyang Sebenarnya memeliharakan taubat kita dari dunia dan akhirat.
2. Berdiri Betul Fadilatnya, ketika mati dapat meluaskan tempat kita di dalam kubur.
3. Takbir-ratul Ihram Fadilatnya, sebagai pelita yang menerangi kita di dalam kubur.
4. Fatihah Sebagai pakaian yang indah-indah di dalam kubur.
5. Ruqu’ Sebagai tikar kita di dalam kubur.
6. I’tidal Akan memberi minuman air dari telaga al-kautsar ketika di dalam kubur.
7. Sujud Memagar kita ketika menyeberangi titian SIRATUL-MUSTAQIM.
8. Duduk antara 2 Sujud Akan menaung panji-panji nabi kita di dalam kubur.
9. Duduk antara 2 Sujud (akhir) Menjadi kenderaan ketika kita di padang Mahsyar.
10.Tahhiyat Akhir Sebagai penjawab bagi soalan yang dikemukakan oleh Munkar & Nankir di dalam kubur.
11.Selawat Nabi Sebagai pendinding api neraka di dalam kubur.
12.Salam Memelihara kita di dalam kubur.
13.Tertib Akan pertemuan kita dengan Allah S.W.T.

Dari Abdullah bin ‘Amr R. A., Rasulullah S. A. W.bersabda : “Senarai di atas adalah salah satu sebab mengapa orang Yahudi / Kafir tidak sukakan angka 13 dan juga Hari Jumaat. Itulah sebab mengapa mereka mencipta cerita yang begitu seram sekali iaitu ” FRIDAY the 13th ” jika ada di kalangan kamu yang perasan!!!”
Wassalam.

“Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat…” Sebaik-baik manusia itu adalah mereka yang memberi manafa’at kepada manusia lain…

Tuesday, 21 June 2011

Mesti Tersenyum

"Kenapa lelaki perlu beristeri tiga...." jawapannya kerana : kerana kalau kawin satu isONE kalau kawin dua isTWO kalau kawin tiga barulah isTERI....
 hahaha...


Kalau dapat bini muda-nampak BABY DOLL. Kalau dapat bini sederhana muda pula-nampak BARBIE DOLL. Tapi bila dapat bini tua-nampak PANADOL !!
hehehe...

Ampunkan kami ya Allah....

Time g kuliah pas mgrib ari2, ustaz 2 ade ckp n gtaw...
pernah saidina Ali r.a ditny oleh Nabi Muhammad S.A.W:-

 1.wahai ali, apekah yg lg kuat dr api? lalu Saidina Ali menjawab air.. kerana air boleh memadamkan api..
 2.wahai ali, apakah yg lg kuat dr air? lalu Saidina Ali menjawab, awan.. kerana awan yg membawa dan   mengendong air..
 3.wahai ali, apakah yg lg kuar dr awan? Saidina Ali mnjwb, angin.. kerana angin yg meniup dan mengrahkan ke mana hala awan pergi..
 4. wahai ali, apakah yg lg kuat dr angin? Saidina Ali mnjwb, MANUSIA... kerana sekuat-kuat angin, angin tidak pernah melawan Allah... tp sedangkan SELEMAH-LEMAH manusia ade yg melawan dan mengingkari Allah..
 5.wahai ali, apakah yg lg kuat dr manusia? Saidina Ali mnjwb, NGANTOK... kerana sekuat-kuat manusia skali pon, apabila ia mengantok, ia pasti tidur...
 6. wahai ali, apakah yg lg kuat dr mengantok? Saidina Ali mnjwb RUNSING.. kerana sengantok-ngantok mansia, apabila ia runsing akn sesuatu hal, ia tidak boleh tidur lena atau tidak boley tidur...
 7.wahai ali, apekah yg lg kuat dr Runsing? Saidina Ali mnjwb, ALLAH... kerana apabila manusia runsing, die akn berdoa kpd Allah memohon keampunan da petunjuk serta hidayah...

Renungkan lah kwn2 ku... Sehebat mane pon diri anda, anda perlu yakin bahawa ade yg lebih kuat dr anda.. ade yg maha berkuasa....

Hye

Assalamualaikum to u all..
baru nak blajar kenal-kenal ngn blog ney.. so, ape yg menarik n yg baik, kite berkongsi bersama, n ape yg buruk dan duke, kite jdkan sbg pengalaman n tauladan.. hope korg enjoy follow blog ak...